Mladi žele da ostanu u Srbiji

Bez autora
Mar 21 2013

U okviru Kluba SUPERSTE Erste Banke omladina u Srbiji iznela svoje stavove o društvenim pitanjima. Velika većina, čak 89,5 posto ambicioznih kandidata Kluba SUPERSTE smatra da u našoj zemlji trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5 posto nije zadovoljno postojećim sistemom.Anketirani su se jednoglasno složili da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. Iz navedenog se može zaključiti da mladi talenti u Srbiji nisu zadovoljni trenutnim stanjem društva, ali bez obzira na tu činjenicu čak 97 posto ispitanika dugoročno želi da živi u svojoj zemlji.

Mladi žele da ostanu u SrbijiU okviru Kluba SUPERSTE Erste Banke omladina u Srbiji iznela svoje stavove o društvenim pitanjima.

Velika većina, čak 89,5 posto ambicioznih kandidata Kluba SUPERSTE smatra da u našoj zemlji trenutno ne postoji jasno definisan sistem vrednosti, dok 96,5 posto nije zadovoljno postojećim sistemom.

Anketirani su se jednoglasno složili da je Srbiji potrebna jasnija vizija i strategija razvoja društva. Iz navedenog se može zaključiti da mladi talenti u Srbiji nisu zadovoljni trenutnim stanjem društva, ali bez obzira na tu činjenicu čak 97 posto ispitanika dugoročno želi da živi u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje Kluba SUPERSTE Erste Banke. 

Zadovoljstvo mladih razvojem društva u kojem žive je ocenjeno niskom, prosečnom ocenom 5,03 na skali od 1 do 10, dok su dominirale niske ocene koje jasno ukazuju na nezadovoljstvo.

Ispitanici su veoma podeljeno odgovorili na pitanje da li je moguće biti uspešan u Srbiji bez članstva u nekoj političkoj partiji. Tačnije, 49,5 posto je reklo da je to moguće, dok 46,6 posto smatra da je uglavnom potrebno biti politički aktivan. Samo 3,9 posto je bilo sigurno da nije moguće biti uspešan bez članstva u nekoj od partija. O tome da se mladi talenti uglavnom oslanjaju na svoje kapacitete i veštine govori i činjenica da 87,8 posto ispitanika smatra da treba ulagati u lično obrazovanje i usavršavanje.

Samo jedna četvrtina ispitanika je izjavila da se mladi u Srbiji u medijima predstavljaju u pozitivnom svetlu.

Na pitanje u kom roku vide Srbiju kao člana Evropske unije, 44 posto ispitanika smatra da je to moguće za 10 godina, dok 27,4 posto vidi našu zemlju u EU već za 5 godina. Ukupno 18,2 posto veruje da se to neće desiti u narednih 10 godina, a malo više od deset odsto anketiranih kandidata misli da Srbija nikada neće postati članica unije.

Dve trećine ispitanika se izjasnilo da bi se društveno angažovalo kroz pojedinačne projekte i inicijative, koje su uglavnom na lokalnom nivou, dok bi se više od polovine njih društveno aktiviralo u okviru nevladinog sektora.

Podaci dokazuju da su mladi u Srbiji svesni važnosti društvenog angažovanja i doprinosu razvoja okruženja u kojem žive, a istovremeno i značaju ličnog razvoja u humane i svestrane ličnosti.

Značajno je pomenuti da 64 posto ispitanika, prema anketi, želi da ode u inostranstvo, ali i da se posle nekog vremena vrati. Međutim još interesantnije je da čak 33 posto mladih smatra da nigde nije kao kod kuće, i žele da ostanu u zemlji i bore se za bolju budućnost, a samo 3 posto njih se izjasnilo se da čim im se ukaže prilika, odlaze iz Srbije zauvek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik